Múltkor szó volt arról, hogy miként is lehet a nyári túlmelegedést megakadályozni, és most gondoltam, megmutatom, milyen nagy is a különbség a téli és nyári benapozás között. Így még jobban érthető, miért is van olyan nagy jelentősége annak, hogyan árnyékolunk. Valóban meglepő látni, hogy mennyire másként jár körbe a Nap egy házat télen és nyáron.

 

Néhány szó az évszakokról

 

A mérsékelt égövön tapasztalt négy évszak különbözőségét a föld tengelyének a keringés síkjához viszonyított ferdesége okozza. Nyáron az északi félteke a Nap felé „dől”, míg télen pont ellenkezőleg. Így más szögben érik földünket a napsugarak télen és nyáron, ami hőmérsékleti különbségeket okoz. Nyáron meredekebb, a merőlegeshez közelebb eső szögben kapjuk a sugárzást, következésképp meleg van, télen pedig laposabb szögben, ezért van hidegebb.

Elkészítettem egy sematikus házikó modelljét, hogy be tudjam mutatni két rövid videó segítségével mennyire másképp is jár a Nap az év legvilágosabb és legsötétebb napjaiban. Ennek a példaháznak a tájolása a jobboldali árbrán látható: a fedett terasz néz dél felé, a nyugati homlokzat előtt áll egy nagy lombhullató fa.

Téli napforduló

 

A legsötétebb napunk (itt az északi féltekén) december 21., ezt nevezzük téli napfordulónak. Ez az a nap, amikor a napsugár leglaposabb szögben éri a földfelszínt, illetve a Nap legkevesebb órán keresztül látható. Egészen pontosan Magyarországon a Nap ilyenkor mindössze reggel 7:27-től délután 15:57-is van fenn, tehát alig több mint 6 és fél órát. A lenti videón láthatjátok, mit jelent ez.

Ilyenkor télen az előtetők alá bőven besüt a Nap, direkt fénnyel megvilágítva azokat a szobákat is, amelyek mögötte vannak. A napsugárzás ekkor besegít a fűtésbe, derült téli napokon biztosan tapasztaltátok már. Az is látható, hogy a keleti és nyugati homlokzatokat milyen kevés fény éri ilyenkor, ezért azokat a helyiségeket, ahol télen is fontos, hogy világos legyen, érdemes nagyjából dél  felé tájolni, illetve nem olyan jó örökzöldekkel árnyékolni a keleti és nyugai homlokzatot.

Nyári napforduló

 

A legvilágosabb nap, vagyis a nyári napforduló június 21. Ilyenkor a napsugárzás meredeken éri a földet, és a Nap hosszú ideig látható az égbolton. Napkelte ezen a napon 4:45-kor, napnyugta 20:46-kor van, tehát 16 órán keresztül van fenn a Nap. A lenti rövid videón jól láthatjátok, hogy ugyanaz a terasztető milyen hosszan és milyen nagymértékben leárnyékolja a déli homlokzatot, gyakorlatilag direkt sugárzás nem is éri azokat a helyiségeket, amik mögötte vannak. Az is látható, hogy ilyenkor kora reggel és este még az északi homlokzatot is éri napfény.

Érdemes tehát a tervezéskor egy családi ház  tájolást – a benne lakók napirendjével összhangban – alaposan végiggondolni, és mikor már kialakul a ház tömege, egy ilyen benapozás-vizsgálatot készíteni. Nagyon szemléletesen megmutatja egy ilyen videó, hogy melyik évszakban milyen megvilágításra számíthatunk.

Oszd meg másokkal is, ha hasznosnak találtad!