Tervezés

“Az építés mindig bizalmi dolog, ezt sosem szabad elfelejteni”
Balázs Mihály DLA, Kossuth-díjas építész

Amint felmerül az építkezés gondolata, szinte azonnal érdemes építészt választanod. Már a telek kiválasztásában is segítésgedre lehetünk, hiszen nem mindig egszerű az építési szabályozásokon eligazodni, vagy a különböző tájolású telkek között mérlegelni. A tervezési program véglegesítésétől kezdve mindenképpen szükség van szakemberre.

A közös munka egy családi ház megtervezése esetében nálunk így zajlik:

Ha már megvan a telek, át kell gondolnotok, hogy hogyan szeretnétek élni az új házban a mindennapjaitokat, hogyan tervezitek a jövőtöket. Ehhez a gondolkodáshoz mi is tudunk néhány szempontot adni, de nyilván a Ti életeteket Ti ismeritek legjobban, ezért ebben a szakaszban mindenképp Tiétek a főszerep.

Ha a tervezési program kialakult, elmondtátok mi az, amire szükség van és mi az, ami tetszik, mi következünk. Általában minden helyzetre van több jó megoldás, ezért gyakran több funkciósémát is készítünk vázlatos tömegmodellekkel, hogy lássátok, milyen irányok felé indulhatunk. Ekkor megint neketek kell dönteni, és további beszélgetések után -kinél hamarabb, kinél később-kialakul egy vázlatterv, amivel elégedettek vagytok. Minden esetben igyekszünk a programban megfogalmazott igényeiteket mind építészetileg, mind műszakilag magas minőségben formába önteni, hogy a kialakult megoldás csak Rátok szabott legyen. Éppen ezért nem dolgozunk típustervekkel.

Amint a vázlatterv elkészült,  mi elkészítjük a jogszabályokban előírt kivitelezési terveket és segítünk a hivatalos ügyekben eligazodni.

Az építkezés során pedig tervezői művezetések alkalmával követjük figyelemmel a ház elkészültét.

Tanácsadás

Ez a telek legyen, vagy inkább a másik? Mi az az övezeti besorolás, és mit jelent az én telkem esetében? Vagy legyen inkább használt ház és felújítás? – Rengeteg kérdésed merülhet fel az építkezéssel/otthonteremtéssel kapcsolatban.

Ha olyan problémába ütközöl, amit szívesen megbeszélnél szakemberrel, nyugodtan kesess minket. Akár e-mailben vagy telefonon, vagy amennyiben szükséges, a helyszín(ek) megvizsgálásával igyekszünk minél megalapozottabb véleményt mondani, segíteni a döntésben.