Akár családi házat szeretnél, akár üzlet vagy iroda építésről/átalakításról van szó, első lépésben át kell gondolnod, hogy pontosan mire is van szükséged. Erre érdemes elég sok időt szánni, mert bármennyire is jó építészeti megoldások születnek később, mit sem ér az egész, ha nem is ennyi szoba kellene, mégiscsak kellett volna terasz és úgy egyáltalán “nem is ilyen lovat akartam”…

Ehhez a töprengéshez szeretnék most egy kis segítséget adni, néhány szempontot felsorolni, amit ha végiggondoltok, akkor lesz egy alapos programotok, ami mindenkinek nagy segítség. A továbbiakban elsősorban egy családi ház esetében fogjuk végignézni a konkrét kérdéseket, de más funkciók tervezésekor is lehet sorvezetőként használni az alábbi kérdéssort.

1. Kik (és mire, meddig) fogják használni az épületet?

Mivel minden épületnek a használóit kell elsősorban szolgálnia, nagyon fontos meghatározni, hogy kik lesznek ezek. Tehát kik fognak az új házba költözni, illetve mi várható a jövőben – már amennyire ezt tudni lehet. Hány gyerkőccel számoltok, költözik-e nagyszülő a családdal, szükség van-e teljesen akadálymentes kialakításra, ilyesmi. Itt akartok megöregedni, vagy 5-10-15 év múlva gond nélkül eladjátok és kisebbre/nagyobbra cserélitek, gondolni kell-e későbbi bővítésre vagy kettéosztásra. Persze az élet bármikor produkálhat váratlan helyzeteket, amikre nem lehet felkészülni, de azért mindig megpróbáljuk végiggondolni, hogy egy család élete hogyan alakulhat, milyen változások adódhatnak, és amennyire lehet, a házat is úgy megtervezni, hogy alkalmazkodni tudjon ezekhez a változásokhoz.

2. Mindennapi életmód/használat, funkcionális igények

Ebben a részben a konkrét igényeket lehet megfogalmazni a használattal kapcsolatban. Ki kivel alszik együtt, tehát hány hálószobára van szükség, hány fürdőszobát szeretnétek, lehet-e egy térben a konyha-étkező-nappali, hány autóval jártok, kell-e külön háztartási helyiség, kamra, egyéb tárolóhely? Jó, ha arról is van elképzelésetek, hogy mennyire szeretnétek megnyitni az épületet a kert vagy bizonyos égtájak felé, melyik helyiségeknek legyen mindenképp közvetlen kertkapcsolata. Illetve azon is érdemes elgondolkozni, hogy melyik helyiségek legyenek egymástól minél távolabb vagy éppen minél közvetlenebb kapcsolatban. Ez sok mindentől függhet, pl. hogy milyen gyakran láttok vendégeket, ők ott alszanak-e, van-e valakinek a családból valamilyen zajos hobbija stb. – ilyenkor az a jó, ha a háló és a közösségi terek minél jobban elkülönülnek. A közvetlen kapcsolatra ok lehet a pici gyermek, vagy ha netán valaki ápolásra szorul a családban.

3. Tömegképzés, anyaghasználat

Ez egyrészt arról szól, hogy milyen technológiával szeretnétek építkezni, milyen anyagokat szeretnétek használni illetve nem használni az építkezés során. Van, aki miél kevesebb betont szeretne látni a házában, más a könnyűszerkezetekre esküszik, ez mind egyéni preferencia kérdése.
Másrészt pedig az érdekel minket, hogy mi az ami tetszik, milyen épületekhez vonzódtok. Ebben a tekintetben is fontos megismerni az építtető ízlését, annak ellenére, hogy természetesen nekünk építészeknek is megvan a magunk elképzelése arról, hogy mit gondolunk szépnek, illetve egy adott környezetben helyénvalónak. Ideális esetben a kettő nem tér el túlságosan egymástól, és a közös munka eredményével mindketten elégedettek lehetünk.

4. Gépészet és társai

Már a tervezés elején jó végiggondolni, hogy milyen gépészettel szeretnétek felszerelni a házatokat. Mivel szeretnétek fűteni és hogyan, valamilyen tartalék fűtésre gondoltok-e, honnan lesz melegvíz. Van-e igényetek esetleg hűtésre, gondolkoztok-e valamilyen megújuló energia használatán. Ide tartozik az is, hogy van-e olyan különleges eszközötök, amiről az építésznek is tudnia kell, mert olyan a helyigénye. Ez egy exta méretű hűtőtől vagy főzőlaptól kezve a cserépkályhán keresztül a kerámikus kemencéig bármi lehet.

5. Költségkeret

Na igen, ezen nincs mit részletezni: nagyjából mennyit tudtok/akartok a projektre fordítani. Akármekkora is ez az összeg, a fentieket mindenképp jó végiggondolni és az első találkozó során megbeszélni, hogy biztosan tudjuk, mik a legfontosabbak, amiket akkor is teljesíteni kell, ha a költségek miatt más dolgokról netán le kell mondani.
Mindezt átrágni egy párnak/családnak/üzlettulajdonosnak ugyan nem kevés idő, de mindenképpen megéri, egyrészt mert gördülékenyebb így a tervezés, másrészt a végeredménnyel is jobba meg lesztek elégedve. Persze az is teljesen természetes, ha közben mégis új ötlet adódik, ilyenkor nem kell félni előállni az új koncepcióval, mert még mindig könnyebb papíron változtatni, mint téglával és habarccsal a kézben…

Jó tervezgetést!

Oszd meg másokkal is, ha hasznosnak találtad!