Ha valódi otthont szeretne magának egy család és hosszú távra tervez, akkor a telek kiválasztása nem egyszerű feladat. Sok szempontot meg kell vizsgálni, hogy a lehetséges jelöltek közül ki tudjátok választani a Nektek megfelelőt A következőkben végigmegyünk azokon az építészeti szempontokon, amik szerintem fontosak ahhoz, hogy megalapozott döntést tudjatok hozni.

A környék/régió kiválasztása.

Nyilván ez az első lépés, hogy kis bolygónkon behatároljátok azt a területet, ahol élni szeretnétek. Ez természetesen függ munkahelytől, iskolától, hogy mennyi ingázásra vagytok hajlandók, mennyit tudtok költeni a telekre. Ezek persze nem építészeti szempontok, minden család életében más és más dolgok határozzák meg a döntést.

Ha viszont már megvan az a 15-20-50-akárhány kilométeres kör, amin belül nézelődtök, fogtok több telket is találni, ami jó lehet. Ingatlanhirdetéseken kívül érdemes a települési önkormányzatokat is megkérdezni, hogy van-e eladó építési telkük, mert sokszor kedvezőbb áron kínálják, mint a magánemberek. Szóval, ha már van néhány eladó telek, a következőket érdemes mindegyik esetében végignézni:

A telek beépítési paraméterei

Minden településnek létezik ún. helyi építési szabályzata és az ahhoz tartozó szabályozási terv. Ez sok település esetében az önkormányzat honlapján elérhető, vagy ha nem, akkor a polgármesteri hivatalban tudnak róla tájékoztatást adni. Első lépésben meg kell nézni a rajzi részen, hogy a kérdéses telek milyen övezetbe tartozik, utána pedig a szöveges részben utána kell olvasni, hogy az adott övezetben mit lehet, és mit nem. Egy következő posztban azt is meg fogjuk nézni , hogy néz ki egy ilyen tervlap, és mi mit jelent az előírások közül. De legfontosabb az szokott lenni, hogy hány százalékát lehet a teleknek beépíteni, hová kell elhelyezni a telken belül az épületet, illetve hogy milyen magas lehet az épület.

Azért is érdemes a szabályozási tervet megnézni, mert kiderülhetnek belőle az adott önkormányzat jövőre vonatkozó tervei. Új telekosztások, utak lehetnek rajta, esetleg egy jövőbeni elkerülő út a mostani békés erdőszél helyett.

Tájolás

Az előzőekben megtudtátok, hogy hová kell egy telken elhelyezni az épületet, most érdemes mindezt összevetni a telek tájolásával. Szabadon álló beépítés esetén kevésbé érdekes a dolog, hiszen ilyen esetben bármerre nyitható ablak/ajtó a házon, de egy oldalhatáros vagy esetleg zártsorú beépítés esetén az épület bizonyos homlokzatainak viszonylag vagy teljesen zártnak kell lennie, és nem mindegy, hogy mely égtájak felé lehet megnyitni az épületet.

Megközelítés

A beépítési mód/tájolás témaköréhez tartozik még az is, hogy milyen irányból megközelíthető a telek. Nem szokott olyan szerencsés lenni, ha a család által legkellemesebbnek tartott égtáj felől esik az utca, hiszen akkor a fő élettereiteket az utca felé kell nyitni, ami –ha ráadásul kötött az előkert mértéke – zavaró lehet.

Domborzat

Lejtős vagy sík a terep? Egyik sem jobb vagy rosszabb a másiknál, csak jó tudni, mit is szeretnétek. Lejtős terepen szokta magát adni a pince, földbe süllyesztett garázs lehetősége, sík terepen ez nehézkesebb. Ugyanakkor a lejtős terep esetében a tetőtér vagy esetleg emelet olyan magas homlokzatot eredményez a  lejtő felőli oldalon, hogy az építménymagasság miatt le kell mondani ezekről, vagy legalábbis több fejtörést okoz. Érdemes azt figyelembe venni, hogy a lejtő szögét szemre nehéz megállapítani, geodéziai felmérés nélkül ilyen telekre nem lehet tervezni.

Talajviszonyok

Érdemes a környékben kicsit érdeklődni arról is, milyen a talaj a környéken, magas-e a talajvíz szintje. Nem feltétlenül a legfontosabb kérdés, de nem árt tudni előre. Egy mesterünk mesélt egy családi házról, aminek az egyik sarka azért süllyedt meg, mert a terület egy hulladéklerakó feltöltésével keletkezett, és azt a sarkot egy lada – kasztnira sikerült alapozni… Ha valami hasonló gyanú felmerül, érdemes geotechnikai vizsgálatot végeztetni.

Közművesítés

Kicsit messzebbről tartozik a témához, de a telek közművesítettségének mindenképp járjatok utána, komoly költségtöbbletet jelent, ha még be kell köttetni valamelyiket (vagy mindet). Így lesz az olcsóbb telekből sokszor drágább!

 

Végül, de nem utolsó sorban próbáljatok arra is figyelni, hogy milyen érzés ott lenni azon a helyen. Ha minden észérv egy telek mellett szól, de egyszerűen ok nélkül borsódzik a hátatok a helytől: érdemes inkább tovább nézelődni.

Sok szerencsét!

Oszd meg másokkal is, ha hasznosnak találtad!